Strona główna OIL
Strona główna PULS-u

   



Łyżka zdrowia - Lunch dla prezesa NFZ

Wiosną uczestniczyłem w spotkaniu Rady MOW NFZ nt. "Przyczyn fatalnej kondycji finansowej Mazo wieckiego Oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia". Wśród gości byli m.in. przedstawiciele związków zawodowych lekarzy i pielęgniarek, dyrektorzy szpitali i kilku posłów. Po pięknej prelekcji ze slajdami - dyrektor Oddziału Mazowieckiego NFZ odpowiadał na pytania zaproszonych gości i komentował ich sugestie dotyczące poprawy fatalnej sytuacji. Odpowiedzi i komentarze na ogromną większość pytań ograniczały się do stwierdzenia: "Przepraszam, ale to jest w gestii Pana Prezesa NFZ".
W związku z tym, specjalnie dla Pana Prezesa, wybrałem przepis kulinarny bogaty w miętę i melisę, które mają właściwości uspokajające. Dzięki temu może łagodniej traktować dyrektorów poszczególnych oddziałów i może nawet będzie starał się doprowadzić do sytuacji, w której będą oni mieli więcej samodzielności w podejmowaniu decyzji.
Jeżeli to się nie uda, to czy w ogóle potrzebni są dyrektorzy w poszczególnych oddziałach NFZ, skoro i tak niewiele sami zrobić mogą? Do przekazywania wytycznych zupełnie wystarczą dwie sekretarki (jedna może zachorować lub pójść na urlop), a w wersji minimalnej - można wydawać polecenia przez sprawnie działający faks.

Kalafior z szynką

Składniki:
& 1 kalafior (ok. 750 g),
* 1/2 kostki masła (ok. 100 g),
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* 200 g szynki gotowanej,
* 4 żółtka,
* 2 łyżeczki soku cytrynowego,
* 2 łyżki ziół: mięta, melisa* (świeże lub suszone),
* 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
* 3 łyżki białego wina,
* 1 łyżka octu winnego,
* sól, pieprz,
* 1/2 łyżeczki brązowego cukru

- Mięta orzeźwia i chłodzi, łagodzi bóle głowy i żołądka,
melisa - zapobiega wzdęciom. Działają uspokajająco.

Wykonanie:
Umyty kalafior zalać wodą z octem na 5 min, opłukać, następnie gotować przez 20 min w osolonej wodzie. W czasie gotowania ucierać w rondelku na małym ogniu: żółtka z sokiem, ziołami, winem, musztardą, odrobiną cukru, solą i pieprzem - do momentu aż powstanie krem. Zmrożone masło pokroić w plastry, dodać do gorącego sosu, ubijając. Wlać jogurt, przyprawić, wymieszać. Szynkę pokroić w kostkę. Kalafior polać sosem, posypać szynką.

Michał MULARCZYK
Lek. Michał Mularczyk, autor dietetycznej części książki "Dieta bez wyrzeczeń", asystent Pracowni Hemodynamiki Międzyleskiego Szpitala Specjalistycznego w Warszawie.

e-mail:dieta@onet.pl
michal@mularczyk.pl



Wstecz  
W górę ekranu  
Copyright (c) 2004  
Redaktor: puls@warszawa.oil.org.pl  
Data utworzenia: 2006-11-09